Varmepumper har blitt meget populært å benytte i mange norske hjem. Med årenes løp har varmepumpene utviklet seg fra å være store, tunge elektroniske varmepumper til å bli mer miljøvennlige varmepumper. Dette er gode nyheter for alle nordmenn som har en varmepumpe i hjemmet, og spesielt for miljøaktivister som alltid er på utkikk etter en måte å finne løsning på en grønnere hverdag.
Med en miljøvennlig varmepumpe, så kan du være sikker på at ingen henger over skulderen din for å fortelle deg at du er et miljøsvin. Her kan du med god samvittighet benytte deg av varmepumpen din både på dagen og på kvelden, med en miljøvennlig varmepumpe. Hvis du fortsatt har en gammel varmepumpe, så bør du passe på at malingen på veggen ikke har blitt ødelagt på grunn av en eldre varmepumpe. Dersom uhellet først har oppstått, så kan du velge maling til veggen din og pusse den opp, før du kjøper en mer miljøvennlig varmepumpe.
Fornybar energi er nøkkelen til en grønnere hverdag
Miljøvennlige varmepumper har utviklet seg til å bli mer komplekst enn at man benytter kun strøm og luft for å drive vannpumpen. I dag finner du forskjellige typer vannpumper som luft-til-vann varmepumpe, væske-til-vann varmepumpe og avtrekksvarmepumpe. Felles for alle disse er at de ikke er miljøsvin, og presterer optimalt til tross for at de er et mye mer miljøvennlig produkt. Dette kan ved hjelp av en installatør installeres i hele huset, som for eksempel i stuen, på soverommet eller på kontoret ditt.
Med luft-til-vann varmepumpe utnytter du varme fra luft til å varme opp vann til radiatorer og gulvvarme på baderommet eller andre steder i boligen. Du oppnår mye lavere energiforbruk enn ved bruk av strøm. Dette vil være med på å redusere utgiftene dine, spesielt til strømregningen. Om vinteren kan det være positivt, ettersom det er rundt denne årstiden strømregningen pleier å være skyhøy. Du vil samtidig få en god atmosfære i rommet med en luft-til-vann-varmepumpe.
Benytt deg av en varmepumpe som passer dine preferanser
Det er ulike preferanser på miljøvennlige varmepumper fra person til person. Felles for alle slike varmepumper er at de er fornybare varmekilder. Men boligen til enkelte kan variere og ha ulike spesifikasjoner som krever en annen type varmepumpe. Hvis du bor i et hus som bruker over 25.000 kWh i året, så er luft-til-vann-varmepumpe perfekt for deg. En væske-til-vann-varmepumpe passer derimot for deg som har et energiforbruk på over 30.000 kWh i året. Dette er også et godt alternativ til oljefyren i boligen din.
Ventilasjon har også mye å si for hvilken type varmepumpe du kan installere i boligen din. Dersom du ikke har en balansert ventilasjon installert men heller har avtrekksventilasjon, så vil en avtrekksvarmepumpe egne seg bedre for deg og din bolig. Som regel er det leiligheter som har denne type varmepumpe installert i boligen, ettersom leiligheter pleier å være meget godt isolert, fremfor eneboliger. Dersom du kan tenke deg å installere noen av disse miljøvennlige varmepumpene, så kan du søke om støtte for dette hos Enova.